
Planujesz uroczysty obiad i nie wiesz jak tę chwilę podkreślić? Po głowie chodzi Ci pytanie “co ja pamiętam z zasad savoir-vivre’u, jak nakryć do stołu, jak rozłożyć sztućce i ile dań podać?”. Nie trać głowy! Jeśli zapamiętasz kilka prostych zasad nakrywanie stołu wyda Ci się dziecinnie proste i z radością wykorzystasz je podczas uroczystych biesiad w gronie rodziny lub najlepszych przyjaciół.
Sprawdź czy wiesz jak ułożyć sztućce wokół talerzy
Główna zasada to funkcjonalność. Do posiłku goście używają w pierwszej kolejności sztućców leżących najdalej od talerza, zatem na zewnętrznej jego stronie. Układamy je więc w kolejności od zewnątrz do wewnątrz.
Sztućce nie powinny pochodzić z różnych kompletów. Pamiętaj, aby dobrze je wcześniej wypolerować. Zmywarka czasem nie wystarcza i pozostawia smugi, a w rezultacie goście mogą zobaczyć zabrudzenia i poczuć się niekomfortowo.
Jak ułożyć sztućce na stole – podstawowy układ
(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców)
Widelec połóż z lewej strony talerza, natomiast nóż (koniecznie zwrócony ostrzem do talerza) i łyżeczkę do zupy z prawej. Łyżki układaj miseczką do dołu, a zęby widelca skieruj do góry. Sztućce należy układać w kolejności podawanych dań, najdalej od talerza są te, których użyjesz jako pierwszych. Nie przesadzaj jednak z ich ilością. Magiczna liczba to trzy pary sztućców, nie więcej! Jeśli potrzebujesz większą ich ilość podaj je przy serwowaniu kolejnych dań.
Sztućce do deserów:
Sztućce, którymi będziemy spożywać deser (mała łyżeczka i talerzyk) mają być ułożone nad talerzem. Łyżeczkę umieść nad widelczykiem. Widelczyk deserowy skieruj w lewo, natomiast łyżeczkę w prawo. Sztućce obiadowo-deserowe służą do przystawek oraz do obiadów.
(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców + sztućców deserowych)
Uwaga! Jeśli planujesz podać sery, nóż i widelczyk także powinien znaleźć się nad talerzem.
Nie musisz się denerwować jeśli zabraknie Ci sztućców. Dopuszcza się ich dokładanie wraz z podawaniem kolejnych potraw. Przecież nie każdy posiada w domu kilku kompletów. W szczególności, jeśli przy stole zasiada zacna liczba gości, a w planie masz serwowanie dużej ilości dań. Nie przejmuj się więc za bardzo, jeśli Ci ich zabraknie. Przed każdym kolejnym daniem donieś po prostu czyste sztućce.
Kilka noży – to nie problem!
Kolejność rozłożenia sztućców wokół nakrycia nie jest czymś bardzo trudnym, ale co zrobić jeśli pojawi się kilka noży?
Noże na prawo!
Noże układamy po prawej stronie od nakrycia w kolejności od wewnątrz na zewnątrz (ostrzem skierowany w stronę talerza):
- nóż do dania głównego (nóż obiadowo-deserowy)
- nóż do ryb (połóż zamiast zwykłego noża i widelca)
- łyżka do zupy
- nóż do przystawek (nóż stołowy)
Widelce na lewo ?
Widelce układamy po lewej stronie nakrycia:
- widelec do dania głównego
- widelec do ryb
- widelec do przystawek (zakąsek)
Powinieneś rozłożyć sztućce idealnie po bokach talerza ustawionego na środku. Będzie perfekcyjnie jeśli ułożysz je w jednakowej odległości od siebie i od krawędzi stołu.
(zdjęcie z ułożonymi nożami i widelcami)
Jest jeszcze nóż do masła, ale ten najczęściej pojawia się przy śniadaniu. Któż nie kocha świeżutkiej kromki chleba z masłem. Mniam! Bez pieczywa nie ma prawdziwego śniadania. ?
Zatem jeśli chcesz wpisać się w zasady savoir-vivre, umieścić nóż do masła osobno wraz z małym talerzykiem na pieczywo, po lewej stronie nakrycia.
Nakrycie do kawy i ciasta – czy sztućce do deseru podać po daniu głównym?
Zastanawiasz się, jak podać deser i czy wypada donosić sztućce deserowe w trakcie przyjęcia? Czy podawać łyżeczki w trakcie donoszenia kawy czy ciasta? A może bardziej właściwe byłoby je położyć przy nakryciu stołu już na samym początku? Bez obaw, są dopuszczone dwie wersje.
Sztućce do deseru można podać po daniu głównym wraz z wniesieniem ciast, słodyczy i napojów. Ale jeśli uda Ci się ułożyć sztućce deserowe przed rozpoczęciem przyjęcia to jeszcze lepiej.
A co ze szklankami do wody czy kieliszkami?
Pamiętaj, że szklanka do wody powinna zostać do końca przy nakryciu, czyli nawet do czasu podania deseru. Kieliszki możesz zabierać przed deserem.
Z tymi radami na pewno wszystko pójdzie świetnie!
A dla głodnych wiedzy, poniżej przedstawiam zestawienie różnych rodzajów sztućców:
Łyżki i łyżeczki do:
- wielu dań i zup – uniwersalna – deserowa
- zupy
- bulionu
- zup kremów
- makaronu
- sałatkowa – serwingowa
- różnej wielkości wazowe do zupy
- wazowa do zup kremów
- herbaty
- mała łyżeczka do herbaty
- kawy
- mokki/kawy po turecku
- mrożonej herbaty
- lodów/sorbetów
- łyżeczka gourmet
- kremów, ciastek z kremem
- oliwy
- miodu
- jagód
- cukierków
- melona
- owoców
- galaretki
- chochelka do musztardy
- chochelka do ponczu
- chochelka do sosów pieczeniowych
- chochelka do tłustego sosu pieczeniowego/kremu
- cukru
- soli
- soli indywidualna
- pomarańczy – cytrusów
- różnej wielkości łyżki półmiskowe
- różnej wielkości ażurowe łyżki półmiskoweWidelce i widelczyki do:
- obiadu
- przystawek (trochę mniejszy)
- ryby
- pieczonych ziemniaków
- oliwek
- sałatkowy indywidualny
- sałatkowy serwingowy
- do sałaty
- szparagów
- pikli
- sardynek
- koktajlowy do owoców morza/ostryg
- owoców
- wiktoriańskie widelce do owoców/do truskawek (do maczania w cukrze lub śmietanie)
- do mango
- do cytryn
- deserowy
- do ciastek
- do ciastek serwingowy
- do ciasta serwingowy
- jagód
- lodów
- wędlin
- półmiskowy w różnych wielkościachNoże i nożyki do:
- obiadowy
- do przystawek (mniejszy od obiadowego)
- steków
- do krojenia pieczeni
- ryby
- szpatułka do masła
- nóź do masła serwingowy
- do galaretki serwingowy
- deserowy
- do ciast – ostrze z ząbkami
- owoców z wydrążonym trzonkiem
- owoców z pełnym trzonkiem
- placka
- pomarańczy
- puddingu serwingowy
- do ryb serwingowy
- sałatkowy
- serów pleśniowych
- serówZestawy sztućców
- sztućce do homara
- szczypce i widelec do ślimakówŁopatki
- do lodów serwingowa
- ogórków
- pomidorów
- sera
- ciasta/tortuSzczypce
- do cukru
- do spaghetti/chleba
- lodu
- szparagówSzpikulce
- do masła
- do orzechówNożyce
- do dziczyzny
- drobiu
- winogronInne
- Przyrząd do porcjowania ciasta (jak grzebień)Źródło:
http://www.savoir-vivre.com.pl/?wykaz-sztuccow,1118
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Nasza designerska porcelana czeka!
Może znajdziesz dla siebie np. jakiś zestaw kawowy lub odkryjesz pomysł na prezent?
Świeca sojowa dla Mamy
45,00 zł