Jak ułożyć sztućce na stole?

Planujesz uroczysty obiad i nie wiesz jak tę chwilę podkreślić? Po głowie chodzi Ci pytanie “co ja pamiętam z zasad savoir-vivre’u, jak nakryć do stołu, jak rozłożyć sztućce i ile dań podać?”. Nie trać głowy! Jeśli zapamiętasz kilka prostych zasad nakrywanie stołu wyda Ci się dziecinnie proste i z radością wykorzystasz je podczas uroczystych biesiad w gronie rodziny lub najlepszych przyjaciół.

Sprawdź czy wiesz jak ułożyć sztućce wokół talerzy

Główna zasada to funkcjonalność. Do posiłku goście używają w pierwszej kolejności sztućców leżących najdalej od talerza, zatem na zewnętrznej jego stronie. Układamy je więc w kolejności od zewnątrz do wewnątrz.

Sztućce nie powinny pochodzić z różnych kompletów. Pamiętaj, aby dobrze je wcześniej wypolerować. Zmywarka czasem nie wystarcza i pozostawia smugi, a w rezultacie goście mogą zobaczyć zabrudzenia i poczuć się niekomfortowo.

Jak ułożyć sztućce na stole – podstawowy układ

(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców)

Widelec połóż z lewej strony talerza, natomiast nóż (koniecznie zwrócony ostrzem do talerza) i łyżeczkę do zupy z prawej. Łyżki układaj miseczką do dołu, a zęby widelca skieruj do góry. Sztućce należy układać w kolejności podawanych dań, najdalej od talerza są te, których użyjesz jako pierwszych. Nie przesadzaj jednak z ich ilością. Magiczna liczba to trzy pary sztućców, nie więcej! Jeśli potrzebujesz większą ich ilość podaj je przy serwowaniu kolejnych dań.

Sztućce do deserów:

Sztućce, którymi będziemy spożywać deser (mała łyżeczka i talerzyk) mają być ułożone nad talerzem. Łyżeczkę umieść nad widelczykiem. Widelczyk deserowy skieruj w lewo, natomiast łyżeczkę w prawo. Sztućce obiadowo-deserowe służą do przystawek oraz do obiadów.

(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców + sztućców deserowych)

Uwaga! Jeśli planujesz podać sery, nóż i widelczyk także powinien znaleźć się nad talerzem.

Nie musisz się denerwować jeśli zabraknie Ci sztućców. Dopuszcza się ich dokładanie wraz z podawaniem kolejnych potraw. Przecież nie każdy posiada w domu kilku kompletów. W szczególności, jeśli przy stole zasiada zacna liczba gości, a w planie masz serwowanie dużej ilości dań. Nie przejmuj się więc za bardzo, jeśli Ci ich zabraknie. Przed każdym kolejnym daniem donieś po prostu czyste sztućce.

Kilka noży – to nie problem!

Kolejność rozłożenia sztućców wokół nakrycia nie jest czymś bardzo trudnym, ale co zrobić jeśli pojawi się kilka noży?

Noże na prawo!

Noże układamy po prawej stronie od nakrycia w kolejności od wewnątrz na zewnątrz (ostrzem skierowany w stronę talerza):

  • nóż do dania głównego (nóż obiadowo-deserowy)
  • nóż do ryb (połóż zamiast zwykłego noża i widelca)
  • łyżka do zupy
  • nóż do przystawek (nóż stołowy)

Widelce na lewo ?

Widelce układamy po lewej stronie nakrycia:

  • widelec do dania głównego
  • widelec do ryb
  • widelec do przystawek (zakąsek)

Powinieneś rozłożyć sztućce idealnie po bokach talerza ustawionego na środku. Będzie perfekcyjnie jeśli ułożysz je w jednakowej odległości od siebie i od krawędzi stołu.

(zdjęcie z ułożonymi nożami i widelcami)

Jest jeszcze nóż do masła, ale ten najczęściej pojawia się przy śniadaniu. Któż nie kocha świeżutkiej kromki chleba z masłem. Mniam! Bez pieczywa nie ma prawdziwego śniadania. ?

Zatem jeśli chcesz wpisać się w zasady savoir-vivre, umieścić nóż do masła osobno wraz z małym talerzykiem na pieczywo, po lewej stronie nakrycia.

Nakrycie do kawy i ciasta – czy sztućce do deseru podać po daniu głównym?

Zastanawiasz się, jak podać deser i czy wypada donosić sztućce deserowe w trakcie przyjęcia? Czy podawać łyżeczki w trakcie donoszenia kawy czy ciasta? A może bardziej właściwe byłoby je położyć przy nakryciu stołu już na samym początku? Bez obaw, są dopuszczone dwie wersje.

Sztućce do deseru można podać po daniu głównym wraz z wniesieniem ciast, słodyczy i napojów. Ale jeśli uda Ci się ułożyć sztućce deserowe przed rozpoczęciem przyjęcia to jeszcze lepiej.

A co ze szklankami do wody czy kieliszkami?

Pamiętaj, że szklanka do wody powinna zostać do końca przy nakryciu, czyli nawet do czasu podania deseru. Kieliszki możesz zabierać przed deserem.

Z tymi radami na pewno wszystko pójdzie świetnie!

A dla głodnych wiedzy, poniżej przedstawiam zestawienie różnych rodzajów sztućców:

            Łyżki i łyżeczki do:

  • wielu dań i zup – uniwersalna – deserowa
  • zupy
  • bulionu
  • zup kremów
  • makaronu
  • sałatkowa – serwingowa
  • różnej wielkości wazowe do zupy
  • wazowa do zup kremów
  • herbaty
  • mała łyżeczka do herbaty
  • kawy
  • mokki/kawy po turecku
  • mrożonej herbaty
  • lodów/sorbetów
  • łyżeczka gourmet
  • kremów, ciastek z kremem
  • oliwy
  • miodu
  • jagód
  • cukierków
  • melona
  • owoców
  • galaretki
  • chochelka do musztardy
  • chochelka do ponczu
  • chochelka do sosów pieczeniowych
  • chochelka do tłustego sosu pieczeniowego/kremu
  • cukru
  • soli
  • soli indywidualna
  • pomarańczy – cytrusów
  • różnej wielkości łyżki półmiskowe
  • różnej wielkości ażurowe łyżki półmiskoweWidelce i widelczyki do:
  • obiadu
  • przystawek (trochę mniejszy)
  • ryby
  • pieczonych ziemniaków
  • oliwek
  • sałatkowy indywidualny
  • sałatkowy serwingowy
  • do sałaty
  • szparagów
  • pikli
  • sardynek
  • koktajlowy do owoców morza/ostryg
  • owoców
  • wiktoriańskie widelce do owoców/do truskawek (do maczania w cukrze lub śmietanie)
  • do mango
  • do cytryn
  • deserowy
  • do ciastek
  • do ciastek serwingowy
  • do ciasta serwingowy
  • jagód
  • lodów
  • wędlin
  • półmiskowy w różnych wielkościachNoże i nożyki do:
  • obiadowy
  • do przystawek (mniejszy od obiadowego)
  • steków
  • do krojenia pieczeni
  • ryby
  • szpatułka do masła
  • nóź do masła serwingowy
  • do galaretki serwingowy
  • deserowy
  • do ciast – ostrze z ząbkami
  • owoców z wydrążonym trzonkiem
  • owoców z pełnym trzonkiem
  • placka
  • pomarańczy
  • puddingu serwingowy
  • do ryb serwingowy
  • sałatkowy
  • serów pleśniowych
  • serówZestawy sztućców
  • sztućce do homara
  • szczypce i widelec do ślimakówŁopatki
  • do lodów serwingowa
  • ogórków
  • pomidorów
  • sera
  • ciasta/tortuSzczypce
  • do cukru
  • do spaghetti/chleba
  • lodu
  • szparagówSzpikulce
  • do masła
  • do orzechówNożyce
  • do dziczyzny
  • drobiu
  • winogronInne
  • Przyrząd do porcjowania ciasta (jak grzebień)Źródło:
    http://www.savoir-vivre.com.pl/?wykaz-sztuccow,1118

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Prezent na ślub dla młodej pary

Za jakiś czas wybierasz się na wesele, a nie wiesz jeszcze co wręczyć parze młodej? Nie martw się, przybywamy z pomocą! Z tego artykułu dowiesz się, co pasuje, a co nie koniecznie. Pokażemy Ci kilka propozycji prezentów śmiesznych, pożytecznych oraz bardzo klasycznych. To co, gotowy na dawkę inspiracji?

Prezent na wesele – co wręczyć?

Zacznijmy najważniejszej rzeczy – czy para młoda określiła, co chciałaby otrzymać? Często zdarza się, że młodzi piszą o tym na zaproszeniu ślubnym. Coraz popularniejsze są także specjalnie stworzone strony, na których wypisana jest lista prezentów. Jeśli więc znasz chociażby kierunek, w którym powinieneś pójść – połowa drogi za Tobą.

Uznajmy jednak, że kompletnie nie wiesz, jaki prezent będzie odpowiedni. Zastanów się nad tym, jak dobrze znasz młodą parę? Jacy są? Jaki rodzaj prezentu sprawi im radość? Być może znasz ich oboje bardzo długo i możesz pozwolić sobie na bardziej intymny prezent związany z jakimś wspomnieniem? A może lepszym pomysłem będzie coś wesołego, śmiesznego? O tym już musisz zdecydować sam. Poświęć chwilę na to, aby zastanowić się, jaki prezent ślubny będzie dla nich najlepszy.

Pamiętaj także, że Twój prezent będzie jednym z wielu. Nowożeńcy dostaną pewnie sporo kompletów ręczników czy sztućców. Może więc warto się wyróżnić i dać im coś… wyjątkowego?

Prezent dla nowożeńców – może wykonasz coś sam?

No właśnie! Może poświęcisz trochę czasu, aby pewien element Twoje prezentu był bardzo indywidualny, wykonany samodzielnie? Nie musisz mieć umiejętności plastycznych żeby wykonać coś fajnego. Wystarczy trochę włożonej pracy i… pomysł!

Zabawny wiersz jako prezent na ślub?

Dobrym pomysłem jest ułożenie zabawnego, rymowanego wierszyka na temat pary. Może dotyczyć Waszej przyjaźni, wspólnie spędzonych chwil, poznania się nowożeńców. Usiądźcie w kilka osób i z pewnością wymyślicie coś ciekawego.

Kartkę z wierszem włóżcie do koperty – jak gdyby nigdy nic. Koperta zagubi się między innymi prezentami, ale… zostanie znaleziona przez młodych na drugi dzień. Wtedy, kiedy jest w końcu chwila na rozpakowanie prezentów. Wasz zabawny wierszyk z pewnością się wyróżni i przyniesie im wiele radości.

Najlepszy prezent dla pary młodej – coś, co się przyda!

Wolisz podarować w prezencie coś, co przyda się nowożeńcom w życiu? Zdecyduj się na rzecz, która będzie miała indywidualny charakter. Tak, aby po wielu latach para patrząc na podarunek wspominała Waszą przyjaźń. Świetnym pomysłem jest na przykład zastawa stołowa. Zestaw talerzy, filiżanek i kubków dla dwojga. Sprawdź koniecznie kolekcję Plateria wykonaną z wysokojakościowej, polskiej porcelany, z bardzo trwałym nadrukiem. Będzie pięknym prezentem, towarzyszącym parze przez wiele lat.

Zestaw śniadaniowy na prezent

A może pomyślisz o zestawie śniadaniowym? 2 talerzyki, 2 kubki, 2 filiżanki, 2 podstawki pod jajko i… drewniana taca. Super prezent, który idealnie sprawdzi się podczas leniwych, romantycznych poranków.

Kolacja jako prezent na ślub

Coraz częściej spotykanym pomysłem na prezent ślubny są… przeżycia. Możesz zafundować parze na przykład kolację na “miesięcznicę” czy “rocznicę”. Takie prezenty są zawsze bardzo ciepło odbierane.

Koniecznie wybierz takie miejsce, w którym znajdą coś, co z pewnością im zasmakuje. Musisz pamiętać o ich kulinarnych preferencjach. Poszukaj także w swoim mieście ciekawych restauracji, które dostarczają gościom dodatkowym atrakcji – na przykład jedzenia w ciemności. Taki prezent na pewno będzie czymś ekstra!

Ciekawy kurs dla dwojga

A może kupisz im kurs, na który od dawna chcieli iść? Może uwielbiają sushi, ale nigdy nie robili go samodzielnie? Warsztaty, na których nauczą się technik przygotowania sushi będzie świetnym pomysłem!

Zastanów się jak lubią spędzać czas, czym się fascynują i co sprawia im radość. Z pewnością znajdziesz sporo pomysłów na kursy, które bardzo ich ucieszą.

Romantyczne kubki dla dwojga

Pomyśl także o zestawie romantycznych kubków dla dwojga. Może staną się ich ulubionymi? Ślub to piękny, bardzo uczuciowy i emocjonalny moment, który zostaje w pamięci pary bardzo długo. Jeśli przy tej okazji otrzymają od Ciebie zestaw romantycznych kubeczków z pewnością będą zawsze wyciągać je z szafki z sentymentem.

Album ze śmiesznymi zdjęciami

Za Wami wiele fantastycznych, zabawnych chwil? Pora na wygrzebanie z czeluści starych albumów, telefonu i Facebooka Waszych wspólnych zdjęć. Wydrukuj je i podpisz zabawnymi hasłami. Zbierz je w jednym miejscu, ale… pozostaw kilka pustych kartek. Po co? Pokaż im, że jeszcze wiele przed Wami! ?

Pomysł na ślub dla podróżników

Para, do której idziesz na wesele uwielbia podróże? Super! Na pewno znasz kilka miejsc, które marzą im się od dłuższego czasu. Oczywiście jeśli pozwala na to Twój budżet możesz kupić bilety do wymarzonej destynacji, ale… nie wybiegajmy aż tak do przodu. Wybierz się do księgarni i kup przewodniki po tych miejscach. Możesz także dokupić gadżety kojarzące się z danymi miastami czy Państwami. Marzy im się Meksyk? Kup im sombrero! Chcą pojechać do Francji? Do przewodnika po Paryżu dodaj francuskie, czerwone wino.Wszystko zapakuj do dużego, ozdobnego pudełka. Prezent będzie wyglądał imponująco!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]



Zachowanie przy stole - sprawdź podstawowe zasady!

Jeśli czasami zastanawiasz, jak zachować się przy stole, czy coś wypada czy może jednak nie – przybywamy z pomocą! Nie przerażaj się jednak ilością zasad. Większość z nich na pewno już stosujesz i dawno weszły Ci “w krew”. Oczywiście jeśli spędzasz czas z przyjaciółmi bardzo restrykcyjne zasady zachowania przy stole nie obowiązują. Jest jednak kilka, o których zawsze warto pamiętać. Nie ważne, czy wychodzimy na szybki lunch ze znajomymi czy obiad biznesowy.

10 zasad zachowania przy stole – najważniejsze!

Zasada nr 1. Kiedy rozpocząć jedzenie i picie?

Zawsze czekamy, aż wszyscy goście będą mieć na swoim talerzu danie. Sygnał do rozpoczęcia posiłku daje gospodyni (może na przykład sama zacząć jeść – to dla nas zielone światło). A do picia (mocniejszych trunków) – gospodarz.

Zasada nr 2. Serwetka – co z nią zrobić?

Nigdy nie zostawiaj jej złożonej na stole. Tak, wiemy, że wygląda ładnie. Według zasad savoir vivre’u powinniśmy rozłożyć ją na kolanach chwilę przed rozpoczęciem jedzenia. Sygnałem do tego może być także rozłożenie jej przez gospodarzy. Pamiętaj – nie wkładaj jej nigdy w kołnierz czy rękawy! Nie musimy także chyba wspominać o tym, że serwetka nie służy do dmuchania w nią, prawda? Jeśli chcesz wstać od stołu serwetkę połóż na krześle, nie na stole czy talerzu.

Zasada nr 3. Przyprawianie

Chociaż kusi Cię ogromnie, aby to zrobić, powstrzymaj się od przyprawiania posiłku przed jego spróbowaniem! Nawet, jeśli wiesz, że gospodarz nie przepada za solą. Spróbuj i dopiero wtedy dopraw tak, jak lubisz.

Zasada nr 4. Co zrobić z torebką od herbaty?

Pierwsze i najważniejsze – jeśli to herbata ekspresowa – nie wyciskaj jej! Wyciągnij ją i odłóż na specjalnie przygotowany talerzyk. Nie został podany? Poproś o niego. Nie kładź torebki na spodku od filiżanki. Pobrudzisz ją, a podnoszona może poplamić stół.

Zasada nr 5. Co zrobić z rękami i nogami przy stole?

Jeśli nie wiesz co zrobić – nie rób nic. Pamiętaj tylko, aby nie trzymać jednej ręki na stole, drugiej pod. Nie opieraj się na łokciach, nie leż, nie baw się sztućcami. Powstrzymaj się także od wybijania rytmu palcami (nawet, jeśli w głowie siedzi Ci piosenka z radia! Wiemy, że trudno się powstrzymać). Prawidłowa postawa to łokcie blisko ciała, dłonie na wysokości talerza.

A nogi? Nie krzyżujemy ich pod stołem, nie zakładamy nogi na nogę (możemy przecież kogoś kopnąć!). Nie ruszamy nimi nerwowo. No i na pewno nie ściągamy pod stołem butów. Tak, wiemy, że czasami to jedno, o czym marzymy. Warto jednak się powstrzymać (przede wszystkim dla komfortu innych osób przy stole).

Zasada nr 6. Zasada jedzenia zupy

Nie dmuchaj, aby schłodzić zupę! Poczekaj, aż sama wystygnie. Na dnie talerza została Ci odrobina pysznej zupy i nie wiesz, jak z tego wybrnąć możesz przechylić talerz, ale do siebie. Nigdy od. Niektórzy stosują zasadę pozostawiania na dnie zupy, którą nie da się zjeść “normalnym” sposobem. Wiemy jednak, że czasami nie można się powstrzymać. Jeśli chodzi o używanie łyżki – jemy przodem łyżeczki – nie bokiem! To samo jeśli chodzi o nakładanie na nią. Bok odpada!

Zasada nr 7. Co zrobić, jak gość przyniesie na przyjęcie własne jedzenie?

Wiemy, że czasami pomysły gości mogą być kosmiczne i w ogóle nie pasować do koncepcji naszego przyjęcia. Powstrzymaj się jednak od negatywnego komentarza. Zawsze powinniśmy serwować posiłek przyniesiony przez gościa.

Zasada nr 8. Zasada podawania sałatki

Serwując sałatkę nie mieszajmy jej na jednym talerzu np. z mięsem pokrytym sosem. Czy też obok ziemniaków. Starajmy się podać ją na osobnej zastawie lub po prostu małej salaterce. Po jednej dla każdego z gości.

Zasada nr 9. Alkohol na przyjęciu

O czym warto pamiętać jeśli chodzi o alkohol przy stole? Nie stukamy się kieliszkami z wódką, nie przechylamy kieliszka z winem “na raz”. Przy napełnianiu kieliszka z winem nie podnosimy go do góry. Jeśli alkohol przyniesie jeden z gości, nie obowiązuje tu zasada “musisz zaserwować”. Jeśli nie pasuje do Twojego przyjęcia po prostu podziękuj i potraktuj jako prezent dla gospodarza.

Zasada nr 10. Czy można używać wykałaczek?

Absolutnie nie! Nawet, jeśli ktoś położył je na stole (chociaż nie powinien tego robić). Powstrzymaj się od pozbywania się kawałków posiłku do powrotu do domu.

Zasady używania sztućców

Po 1. Sztućce trzymamy równolegle do stołu

Uważaj, aby nie kierować ich do góry (pionowa pozycja), a przede wszystkim nie przekręcać ich w kierunku rozmówcy!

Po 2. Nie wkładaj noża do ust!

Wiem, że czasami trudno się powstrzymać – każdy lubi oblizywać nóż z dżemu. Takie zachowanie zostaw jednak w domu. To samo oczywiście dotyczy łyżeczki oraz innych sztućców. Nie ma przebacz!

Po 3. Używanych sztućców nie kładź z powrotem na stole!

Skończyłeś? A może masz chwilową przerwę w posiłku? Połóż je na talerzu. Pod żadnym pozorem nie kładź ich na stole. Pamiętaj też, że bardzo ważne jest w jaki sposób położysz sztućce po zakończeniu jedzenia. Odpowiednie ich ułożenie daje sygnał kelnerowi, że może zabrać talerz.

Po 5. Nie nakładaj jedzenia własnymi sztućcami

Jeśli sięgasz po sałatkę, używaj sztućców przygotowanych specjalnie do tego, aby ją nałożyć. Nie używaj własnej łyżki czy widelca. Ta sama zasada dotyczy słodzenia! Szczególnie, jeśli Twoja łyżeczka jest już mokra z herbaty czy kawy!

Po 6. Sięgaj zawsze po zewnętrzne sztućce

Kolejność używania (oraz oczywiście układania) sztućców jest bardzo prosta – nawet, jeśli wydaje Ci się, że trzeba mieć doktorat, aby to opanować. Zawsze po zewnętrznej stronie powinny znajdować się sztućce, które używamy pierwsze. Zaczynamy więc od tych najdalej odsuniętych od talerza, powoli zmierzając w kolejnych daniach do tych najbliżej środka.

Po 7. Chleb i bułki… łamiemy!

Tak – nie przewidziałeś się. Do rozkrojenia chleba czy bułeczek nie powinniśmy używać przy stole noża. Należy poradzić sobie z nimi rękoma – przełamując. Jeśli trafiła Ci się duża kromka po prostu podziel ją na dwie części. Uważaj tylko, aby nie nakruszyć!

Po 8. Zasady używania masła

Nigdy nie używaj do smarowania pieczywa własnych sztućców, a specjalnie przygotowanego nożyka. Smaruj bułkę lub kromkę dopiero po położeniu jej na własnym talerzu – nigdy w ręku czy na obrusie.

Po 9. Czy można kroić ziemniaki lub makaron?

Według zasad zachowania się przy stole absolutnie nie! Noża używamy tylko i wyłącznie do krojenia twardszych mięs. No chyba, że mowa tu o nożu do ryby, który pomaga nam w wyciąganiu resztek.

Czy można jeść palcami?

W wielu krajach jedzenie palcami jest na porządku dziennym. W naszej kulturze nie jest to często spotykane. Można nawet powiedzieć, że niemile widziane. Czy są jednak sytuacje, w których jedzenie palcami jest dozwolone? Okazuje się, że tak! Odstępstwami od tej reguły są posiłki i twarde, suche i niebrudzące. Na przykład pieczywo czy ciasteczka. Tak, wiemy, że miałeś nadzieję na informację o soczystym skrzydełku… Z nim musisz jednak powalczyć sztućcami (przynajmniej na biznesowym lunchu).

Jak elegancko usunąć ość?

Nie powinieneś wyciągać palcami resztek jedzenia, kostek czy też pestek (do tego użyj np. łyżeczki). Ości można jednak dyskretnie wyciągnąć ręką. Jeśli tkwi w gardle lub nie jesteśmy w stanie kulturalnie się jej pozbyć – odejdźmy od stołu i załatwmy sprawę w toalecie.

Źródło:
http://www.savoir-vivre.com.pl/?zachowanie-przy-stole-%E2%80%93-wciaz-w-pelni-aktualny-material-z-miedzywojnia,797
http://www.czestochowa.pl/data/other/savior_-_vivre.pdf
https://altao.pl/zachowanie-przy-stole.htm

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Jak stworzyć idealne nakrycie stołu

 

 

Przygotowujemy nakrycie stołu

Wszyscy kochamy wspólne biesiadowanie. Polskie domy słyną z gościnności, wyśmienitych kolacji i wspaniałej kuchni! Podczas uroczystości w domu, chcemy dopieścić każdy szczegół, by nasi przyjaciele, rodzina i znajomi czuli się wyjątkowo potraktowani. A co idealnie podkreśli atmosferę ciepła i rodzinnych opowieści? Oczywiście nakrycie stołu!

Doznania kulinarne, które zapamiętają Twoi goście, zależą nie tylko od potrawy serwowanej na talerzu, ale również od wnętrza, nastrojowej muzyki i światła, a przede wszystkim zastawy i poszczególnych elementów serwisu. Piorunujące wrażenie może zrobić zastawa stołowa, na której serwowane są dania.

Nietuzinkowe talerze, na których podasz swoje potrawy, potęgują przyjemność ich jedzenia. To na czym zaserwujesz dania ma olbrzymie znaczenie dla wizualnego aspektu posiłku. Na przystrojonym stole najcenniejszą dekorację stanowi porcelana, która w ostatnim czasie występuje w unowocześnionej formie. Przybiera niebanalne kształty, dekorowana jest niezliczoną ilością wzorów. Nakrycie stołu do obiadu lub na przyjęcie to nie jest jednak taka prosta sprawa. Rządzi się pewnymi zasadami, które warto znać. Jeśli opanujesz kilka prostych reguł z pewnością zabłyśniesz jak sztućce na stole. Nie tylko w oczach teściowej :).

 

Tradycyjne nakrycie stołu – jak było kiedyś?

Tradycyjne nakrycie stołu kojarzy się z ludowym przepychem, bogato zdobioną porcelanową zastawą, lnianym obrusem w kwiaty i własnoręcznie dzierganą na szydełku, przez babcię, serwetą. Dziś z tradycji zostały głównie zasady nakrywania do stołu. Im większą wykażesz się kreatywnością, modą i wyczuciem smaku, tym większe wrażenie wywołasz na swoich gościach. Coraz częściej bowiem stawia się na minimalizm i brak przepychu.

 

 

Nakrycie stołu – zasady

 

Jak prawidłowo układać talerze i całą zastawę stołową? Czym różni się nakrycie stołu do kawy i ciasta, a czym wystawne nakrycie stołu na przyjęcie? Podpowiem Ci, jak szybko i skutecznie poradzić sobie z ułożeniem talerzy na stole. Tak, aby zaskoczyć pięknem, wyjątkowością i stworzyć nie tylko tradycyjne nakrycie stołu, ale bajeczną, pachnącą miłością atmosferę domowego ogniska.

 

 

Krok 1 – dobór obrusa

 

Zwróć uwagę na zastawę – jeśli jest wzorzysta najlepiej dobierz do niej gładki obrus, jeżeli natomiast zastawa jest gładka i nie ma wzorów możesz swobodnie poszaleć z dekorowaną tkaniną. Tradycyjne nakrycie stołu w czasie uroczystości przewiduje biały obrus, ale coraz częściej nawet ekskluzywne restauracje pozwalają sobie na te kolorowe. Uważaj jednak na dekoracyjny chaos! Co za dużo, to nie zdrowo!

 

Pamiętaj także o podstawach. Ważne, aby obrus był świeży, czysty i wyprasowany. Dopilnuj także, aby zwisał około 20 centymetrów z każdej strony.

 

 

Krok 2 – ozdoby

 

Ozdoby typu kwiaty i świece są nieocenione w tworzeniu nastroju, ale koniecznie zrezygnuj z tych wysokich – mogą przeszkadzać przesłaniając widok gościom. Zamiast tego użyj pojedynczych kwiatów ułożonych przy każdym nakryciu lub umieść główki kwiatów w szklanym naczyniu z wodą. Bardzo dobrym pomysłem będą też kwiatowe stroiki.

 

Podpowiedź – w Biedronce znajdziesz jogurty w małych, uroczych słoiczkach. Sprawdzą się idealnie jako świeczniki do tealightów lub też miejsce na małe główki kwiatów! 🙂

 

 

Krok 3 – ułożenie talerzy na stole

 

Odstępy pomiędzy talerzami

 

Przechodzimy do najważniejszego czyli… ułożenia talerzy! Po 1 pamiętaj o odstępach. Nikt przecież nie lubi ścisku. Dobrze jest zapewnić gościom komfort i trochę przestrzeni. Tak, aby mieli pełną swobodę i niczym nie ograniczone ruchy. Poszczególne elementy nakrycia powinny mieć przynajmniej dwu centymetrowy odstęp od krawędzi naszego stołu. Ilość naczyń na stole oraz sztućców zależy od ilości dań jakie planujesz podać.

 

Nakrycie stołu – talerze

 

Jeśli zależy Ci, by było bardzo elegancko, nie obejdzie się bez tak zwanego podtalerza. Stawiamy go centralnie na przeciwko siedziska gościa. Jest on wyłącznie podstawką pod inne talerze. Jeśli jednak stoi z lewej strony, może na nim stać złożona serwetka. Odstęp pomiędzy nakryciami powinien mieć przynajmniej 80 cm (licząc od środka talerzy).

 

Na podtalerzu ułóż płaski, duży talerz, następnie jeśli planujesz podać wszystkie dania (niemal jak w klasycznej restauracji) to zaczynasz przystawką, następnie podajesz zupę i danie główne, a na końcu deser.

 

Ułożenie talerzy na stole – kolejność

 

duży płaski talerz do dania głównego
mały talerz na przekąski
Dopiero po zjedzeniu przekąsek zabierasz małe talerzyki, a w ich miejsce stawiasz na dużych talerzach:
talerz głęboki do zupy
talerzyki deserowe ustaw na stole dopiero po usunięciu ze stołu dużych płaskich talerzy po daniu głównym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak wygląda prawidłowe ułożenie talerzy na stole:

 

<tu zdjęcie, infografika lub filmik w trzech krokach z ułożeniem talerzy>

 

 

Krok 4 – Ułożenie szklanek i kieliszków

 

Szklankę na wodę albo pucharek, kieliszek na wino lub napoje, połóż na „godzinie drugiej” od talerza, tuż nad nożem i łyżką. Najpierw, najbliżej nakrycia stawiamy kieliszek na białe wino, potem na czerwone, a na końcu kieliszek do szampana. Wszystkie naczynia na napoje powinny utworzyć łagodny łuk.

 

Idealne rozmiary talerzy

 

Rzadko kto zwraca uwagę na średnicę talerza. Oprócz oczywiście specjalistów zajmujących się sprzedażą porcelany restauracyjnej.  Dla nich ważne są średnice talerzy, które mają idealnie wpasowywać się w konkretne dania.

 

Poniżej proponowane przez specjalistów średnice talerzy:

 

Przystawka: okrągły płaski talerz o średnicy 25 – 28 cm  (bez znaczenia czy przystawka podawana jest na gorąco, czy na zimno). <link do sklepu do naszych talerzy dużych płaskich>

 

Deser: okrągły płaski talerz o średnicy między 25 – 26 cm (bez znaczenia czy deser podawany jest na gorąco, czy na zimno).  <link do sklepu do naszych talerzy dużych płaskich>

 

Danie główne: okrągły płaski talerz o średnicy od 28 – 32 cm. Taki rozmiar pozwala na oryginalną aranżację potrawy.

 

Makaron: okrągły głęboki talerz o średnicy 27 – 31 cm.

 

Zupa: okrągły głęboki talerz o średnicy 23 – 24 cm dużo lepiej sprawdza się niż bulionówka czy miseczka. Jeśli widzimy na talerzu wystające kawałki warzyw i mięs wtedy danie nabiera treściwego charakteru i smakuje nam dużo lepiej.

 

 

Jakie wybrać serwetki na nakrycie stołu

 

Papierowe serwetki są wygodne, nie trzeba się troszczyć o ich pranie i odplamianie, ale za eleganckie i szykowne uchodzą te z materiału. Dekorując stół musimy pamiętać, by serwetki współgrały z innymi elementami dekoracji, talerzami, sztućcami i obrusem. Płócienne serwetki układają się najwygodniej, gdy są delikatnie wykrochmalone. Inne znane tkaniny to adamaszek, len lub tkanina bawełniano-poliestrowa.

 

Złożoną serwetkę kładziemy na talerzu do zakąsek lub po lewej stronie nakrycia, koniecznie za sztućcami. Czasami także roluje się ją fantazyjnie lub wtyka w kieliszek. Siadając do stołu powinniśmy rozłożyć ją na kolanach. Nie umieszczaj jej pod brodą jak śliniaka. 😉

 

 

Nakrywamy do stołu sztućce!

 

Widelec połóż z lewej strony talerza, natomiast nóż (koniecznie zwrócony ostrzem do talerza) i łyżeczkę do zupy z prawej. Łyżki układaj miseczką do dołu, a zęby widelca skieruj do góry, natomiast ostrza noży kieruje się w stronę talerza. Sztućce, którymi będziemy spożywać deser mają być ułożone nad talerzem. Łyżeczkę umieść nad widelczykiem. Sztućce należy układać w kolejności podawanych dań, najdalej od talerza są te, których użyjesz jako pierwszych. Nie przesadzaj jednak z ilością sztućców. Magiczna liczba to trzy pary sztućców, nie więcej! Jeśli potrzebujesz ich więcej podaj je przy serwowaniu kolejnych dań.

 

<tu więcej jak ułożyć sztućce do stołu> link do następnego artykułu

 

Ufff… Na domowych kolacjach możemy mieć troszkę więcej swobody i nie musimy każdorazowo trzymać się takich zasad. Warto je jednak znać, aby swobodnie się czuć przy stole i nie przerażać się kulturalnym savoir vivre’m i dużą ilością sztućców na wystawnej kolacji. 🙂

 

Wioletta Grabska

Wiola to nasza ekspertka od designu i dekoracji. Uwielbia elegancję i dobry smak. Z wykształcenia plastyk i projektant z zamiłowaniem dekoruje wszystko co wpadnie w jej ręce. Wielbicielka polskich marek, dobrej jakości i nowoczesnego wzornictwa. Z zamiłowaniem śledzi trendy zwłaszcza jeśli chodzi o motywy związane z naturą.

Źródło:
http://www.biznesgastronomiczny.pl/porcelana-i-zastawa-stolowa-jako-wazne-skladniki-dania
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sztu%C4%87ce