Planujesz uroczysty obiad i nie wiesz jak tę chwilę podkreślić? Po głowie chodzi Ci pytanie “co ja pamiętam z zasad savoir-vivre’u, jak nakryć do stołu, jak rozłożyć sztućce i ile dań podać?”. Nie trać głowy! Jeśli zapamiętasz kilka prostych zasad nakrywanie stołu wyda Ci się dziecinnie proste i z radością wykorzystasz je podczas uroczystych biesiad w gronie rodziny lub najlepszych przyjaciół.

Sprawdź czy wiesz jak ułożyć sztućce wokół talerzy

Główna zasada to funkcjonalność. Do posiłku goście używają w pierwszej kolejności sztućców leżących najdalej od talerza, zatem na zewnętrznej jego stronie. Układamy je więc w kolejności od zewnątrz do wewnątrz.

Sztućce nie powinny pochodzić z różnych kompletów. Pamiętaj, aby dobrze je wcześniej wypolerować. Zmywarka czasem nie wystarcza i pozostawia smugi, a w rezultacie goście mogą zobaczyć zabrudzenia i poczuć się niekomfortowo.

Jak ułożyć sztućce na stole – podstawowy układ

(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców)

Widelec połóż z lewej strony talerza, natomiast nóż (koniecznie zwrócony ostrzem do talerza) i łyżeczkę do zupy z prawej. Łyżki układaj miseczką do dołu, a zęby widelca skieruj do góry. Sztućce należy układać w kolejności podawanych dań, najdalej od talerza są te, których użyjesz jako pierwszych. Nie przesadzaj jednak z ich ilością. Magiczna liczba to trzy pary sztućców, nie więcej! Jeśli potrzebujesz większą ich ilość podaj je przy serwowaniu kolejnych dań.

Sztućce do deserów:

Sztućce, którymi będziemy spożywać deser (mała łyżeczka i talerzyk) mają być ułożone nad talerzem. Łyżeczkę umieść nad widelczykiem. Widelczyk deserowy skieruj w lewo, natomiast łyżeczkę w prawo. Sztućce obiadowo-deserowe służą do przystawek oraz do obiadów.

(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców + sztućców deserowych)

Uwaga! Jeśli planujesz podać sery, nóż i widelczyk także powinien znaleźć się nad talerzem.

Nie musisz się denerwować jeśli zabraknie Ci sztućców. Dopuszcza się ich dokładanie wraz z podawaniem kolejnych potraw. Przecież nie każdy posiada w domu kilku kompletów. W szczególności, jeśli przy stole zasiada zacna liczba gości, a w planie masz serwowanie dużej ilości dań. Nie przejmuj się więc za bardzo, jeśli Ci ich zabraknie. Przed każdym kolejnym daniem donieś po prostu czyste sztućce.

Kilka noży – to nie problem!

Kolejność rozłożenia sztućców wokół nakrycia nie jest czymś bardzo trudnym, ale co zrobić jeśli pojawi się kilka noży?

Noże na prawo!

Noże układamy po prawej stronie od nakrycia w kolejności od wewnątrz na zewnątrz (ostrzem skierowany w stronę talerza):

  • nóż do dania głównego (nóż obiadowo-deserowy)
  • nóż do ryb (połóż zamiast zwykłego noża i widelca)
  • łyżka do zupy
  • nóż do przystawek (nóż stołowy)

Widelce na lewo ?

Widelce układamy po lewej stronie nakrycia:

  • widelec do dania głównego
  • widelec do ryb
  • widelec do przystawek (zakąsek)

Powinieneś rozłożyć sztućce idealnie po bokach talerza ustawionego na środku. Będzie perfekcyjnie jeśli ułożysz je w jednakowej odległości od siebie i od krawędzi stołu.

(zdjęcie z ułożonymi nożami i widelcami)

Jest jeszcze nóż do masła, ale ten najczęściej pojawia się przy śniadaniu. Któż nie kocha świeżutkiej kromki chleba z masłem. Mniam! Bez pieczywa nie ma prawdziwego śniadania. ?

Zatem jeśli chcesz wpisać się w zasady savoir-vivre, umieścić nóż do masła osobno wraz z małym talerzykiem na pieczywo, po lewej stronie nakrycia.

Nakrycie do kawy i ciasta – czy sztućce do deseru podać po daniu głównym?

Zastanawiasz się, jak podać deser i czy wypada donosić sztućce deserowe w trakcie przyjęcia? Czy podawać łyżeczki w trakcie donoszenia kawy czy ciasta? A może bardziej właściwe byłoby je położyć przy nakryciu stołu już na samym początku? Bez obaw, są dopuszczone dwie wersje.

Sztućce do deseru można podać po daniu głównym wraz z wniesieniem ciast, słodyczy i napojów. Ale jeśli uda Ci się ułożyć sztućce deserowe przed rozpoczęciem przyjęcia to jeszcze lepiej.

A co ze szklankami do wody czy kieliszkami?

Pamiętaj, że szklanka do wody powinna zostać do końca przy nakryciu, czyli nawet do czasu podania deseru. Kieliszki możesz zabierać przed deserem.

Z tymi radami na pewno wszystko pójdzie świetnie!

A dla głodnych wiedzy, poniżej przedstawiam zestawienie różnych rodzajów sztućców:

            Łyżki i łyżeczki do:

  • wielu dań i zup – uniwersalna – deserowa
  • zupy
  • bulionu
  • zup kremów
  • makaronu
  • sałatkowa – serwingowa
  • różnej wielkości wazowe do zupy
  • wazowa do zup kremów
  • herbaty
  • mała łyżeczka do herbaty
  • kawy
  • mokki/kawy po turecku
  • mrożonej herbaty
  • lodów/sorbetów
  • łyżeczka gourmet
  • kremów, ciastek z kremem
  • oliwy
  • miodu
  • jagód
  • cukierków
  • melona
  • owoców
  • galaretki
  • chochelka do musztardy
  • chochelka do ponczu
  • chochelka do sosów pieczeniowych
  • chochelka do tłustego sosu pieczeniowego/kremu
  • cukru
  • soli
  • soli indywidualna
  • pomarańczy – cytrusów
  • różnej wielkości łyżki półmiskowe
  • różnej wielkości ażurowe łyżki półmiskoweWidelce i widelczyki do:
  • obiadu
  • przystawek (trochę mniejszy)
  • ryby
  • pieczonych ziemniaków
  • oliwek
  • sałatkowy indywidualny
  • sałatkowy serwingowy
  • do sałaty
  • szparagów
  • pikli
  • sardynek
  • koktajlowy do owoców morza/ostryg
  • owoców
  • wiktoriańskie widelce do owoców/do truskawek (do maczania w cukrze lub śmietanie)
  • do mango
  • do cytryn
  • deserowy
  • do ciastek
  • do ciastek serwingowy
  • do ciasta serwingowy
  • jagód
  • lodów
  • wędlin
  • półmiskowy w różnych wielkościachNoże i nożyki do:
  • obiadowy
  • do przystawek (mniejszy od obiadowego)
  • steków
  • do krojenia pieczeni
  • ryby
  • szpatułka do masła
  • nóź do masła serwingowy
  • do galaretki serwingowy
  • deserowy
  • do ciast – ostrze z ząbkami
  • owoców z wydrążonym trzonkiem
  • owoców z pełnym trzonkiem
  • placka
  • pomarańczy
  • puddingu serwingowy
  • do ryb serwingowy
  • sałatkowy
  • serów pleśniowych
  • serówZestawy sztućców
  • sztućce do homara
  • szczypce i widelec do ślimakówŁopatki
  • do lodów serwingowa
  • ogórków
  • pomidorów
  • sera
  • ciasta/tortuSzczypce
  • do cukru
  • do spaghetti/chleba
  • lodu
  • szparagówSzpikulce
  • do masła
  • do orzechówNożyce
  • do dziczyzny
  • drobiu
  • winogronInne
  • Przyrząd do porcjowania ciasta (jak grzebień)Źródło:
    http://www.savoir-vivre.com.pl/?wykaz-sztuccow,1118

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Nasza designerska porcelana czeka!

Może znajdziesz dla siebie np. jakiś zestaw kawowy lub odkryjesz pomysł na prezent?

Dodaj komentarz