Planujesz uroczysty obiad i nie wiesz jak tę chwilę podkreślić? Po głowie chodzi Ci pytanie “co ja pamiętam z zasad savoir-vivre’u, jak nakryć do stołu, jak rozłożyć sztućce i ile dań podać?”. Nie trać głowy! Jeśli zapamiętasz kilka prostych zasad nakrywanie stołu wyda Ci się dziecinnie proste i z radością wykorzystasz je podczas uroczystych biesiad w gronie rodziny lub najlepszych przyjaciół.
55,00 zł Original price was: 55,00 zł.39,00 złCurrent price is: 39,00 zł.
37,00 zł Original price was: 37,00 zł.32,00 złCurrent price is: 32,00 zł.
37,00 zł Original price was: 37,00 zł.32,00 złCurrent price is: 32,00 zł.
Sprawdź czy wiesz jak ułożyć sztućce wokół talerzy
Główna zasada to funkcjonalność. Do posiłku goście używają w pierwszej kolejności sztućców leżących najdalej od talerza, zatem na zewnętrznej jego stronie. Układamy je więc w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Sztućce nie powinny pochodzić z różnych kompletów. Pamiętaj, aby dobrze je wcześniej wypolerować. Zmywarka czasem nie wystarcza i pozostawia smugi, a w rezultacie goście mogą zobaczyć zabrudzenia i poczuć się niekomfortowo.Jak ułożyć sztućce na stole – podstawowy układ
(zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców) Widelec połóż z lewej strony talerza, natomiast nóż (koniecznie zwrócony ostrzem do talerza) i łyżeczkę do zupy z prawej. Łyżki układaj miseczką do dołu, a zęby widelca skieruj do góry. Sztućce należy układać w kolejności podawanych dań, najdalej od talerza są te, których użyjesz jako pierwszych. Nie przesadzaj jednak z ich ilością. Magiczna liczba to trzy pary sztućców, nie więcej! Jeśli potrzebujesz większą ich ilość podaj je przy serwowaniu kolejnych dań.Sztućce do deserów:
Sztućce, którymi będziemy spożywać deser (mała łyżeczka i talerzyk) mają być ułożone nad talerzem. Łyżeczkę umieść nad widelczykiem. Widelczyk deserowy skieruj w lewo, natomiast łyżeczkę w prawo. Sztućce obiadowo-deserowe służą do przystawek oraz do obiadów. (zdjęcie z podstawowym ułożeniem sztućców + sztućców deserowych) Uwaga! Jeśli planujesz podać sery, nóż i widelczyk także powinien znaleźć się nad talerzem. Nie musisz się denerwować jeśli zabraknie Ci sztućców. Dopuszcza się ich dokładanie wraz z podawaniem kolejnych potraw. Przecież nie każdy posiada w domu kilku kompletów. W szczególności, jeśli przy stole zasiada zacna liczba gości, a w planie masz serwowanie dużej ilości dań. Nie przejmuj się więc za bardzo, jeśli Ci ich zabraknie. Przed każdym kolejnym daniem donieś po prostu czyste sztućce.Kilka noży – to nie problem!
Kolejność rozłożenia sztućców wokół nakrycia nie jest czymś bardzo trudnym, ale co zrobić jeśli pojawi się kilka noży? Noże na prawo! Noże układamy po prawej stronie od nakrycia w kolejności od wewnątrz na zewnątrz (ostrzem skierowany w stronę talerza):- nóż do dania głównego (nóż obiadowo-deserowy)
- nóż do ryb (połóż zamiast zwykłego noża i widelca)
- łyżka do zupy
- nóż do przystawek (nóż stołowy)
- widelec do dania głównego
- widelec do ryb
- widelec do przystawek (zakąsek)
Nakrycie do kawy i ciasta – czy sztućce do deseru podać po daniu głównym?
Zastanawiasz się, jak podać deser i czy wypada donosić sztućce deserowe w trakcie przyjęcia? Czy podawać łyżeczki w trakcie donoszenia kawy czy ciasta? A może bardziej właściwe byłoby je położyć przy nakryciu stołu już na samym początku? Bez obaw, są dopuszczone dwie wersje. Sztućce do deseru można podać po daniu głównym wraz z wniesieniem ciast, słodyczy i napojów. Ale jeśli uda Ci się ułożyć sztućce deserowe przed rozpoczęciem przyjęcia to jeszcze lepiej.A co ze szklankami do wody czy kieliszkami?
Pamiętaj, że szklanka do wody powinna zostać do końca przy nakryciu, czyli nawet do czasu podania deseru. Kieliszki możesz zabierać przed deserem. Z tymi radami na pewno wszystko pójdzie świetnie! A dla głodnych wiedzy, poniżej przedstawiam zestawienie różnych rodzajów sztućców: Łyżki i łyżeczki do:- wielu dań i zup – uniwersalna – deserowa
- zupy
- bulionu
- zup kremów
- makaronu
- sałatkowa – serwingowa
- różnej wielkości wazowe do zupy
- wazowa do zup kremów
- herbaty
- mała łyżeczka do herbaty
- kawy
- mokki/kawy po turecku
- mrożonej herbaty
- lodów/sorbetów
- łyżeczka gourmet
- kremów, ciastek z kremem
- oliwy
- miodu
- jagód
- cukierków
- melona
- owoców
- galaretki
- chochelka do musztardy
- chochelka do ponczu
- chochelka do sosów pieczeniowych
- chochelka do tłustego sosu pieczeniowego/kremu
- cukru
- soli
- soli indywidualna
- pomarańczy – cytrusów
- różnej wielkości łyżki półmiskowe
- różnej wielkości ażurowe łyżki półmiskoweWidelce i widelczyki do:
- obiadu
- przystawek (trochę mniejszy)
- ryby
- pieczonych ziemniaków
- oliwek
- sałatkowy indywidualny
- sałatkowy serwingowy
- do sałaty
- szparagów
- pikli
- sardynek
- koktajlowy do owoców morza/ostryg
- owoców
- wiktoriańskie widelce do owoców/do truskawek (do maczania w cukrze lub śmietanie)
- do mango
- do cytryn
- deserowy
- do ciastek
- do ciastek serwingowy
- do ciasta serwingowy
- jagód
- lodów
- wędlin
- półmiskowy w różnych wielkościachNoże i nożyki do:
- obiadowy
- do przystawek (mniejszy od obiadowego)
- steków
- do krojenia pieczeni
- ryby
- szpatułka do masła
- nóź do masła serwingowy
- do galaretki serwingowy
- deserowy
- do ciast – ostrze z ząbkami
- owoców z wydrążonym trzonkiem
- owoców z pełnym trzonkiem
- placka
- pomarańczy
- puddingu serwingowy
- do ryb serwingowy
- sałatkowy
- serów pleśniowych
- serówZestawy sztućców
- sztućce do homara
- szczypce i widelec do ślimakówŁopatki
- do lodów serwingowa
- ogórków
- pomidorów
- sera
- ciasta/tortuSzczypce
- do cukru
- do spaghetti/chleba
- lodu
- szparagówSzpikulce
- do masła
- do orzechówNożyce
- do dziczyzny
- drobiu
- winogronInne
- Przyrząd do porcjowania ciasta (jak grzebień)Źródło: http://www.savoir-vivre.com.pl/?wykaz-sztuccow,1118