Jeśli czasami zastanawiasz, jak zachować się przy stole, czy coś wypada czy może jednak nie – przybywamy z pomocą! Nie przerażaj się jednak ilością zasad. Większość z nich na pewno już stosujesz i dawno weszły Ci “w krew”. Oczywiście jeśli spędzasz czas z przyjaciółmi bardzo restrykcyjne zasady zachowania przy stole nie obowiązują. Jest jednak kilka, o których zawsze warto pamiętać. Nie ważne, czy wychodzimy na szybki lunch ze znajomymi czy obiad biznesowy.

10 zasad zachowania przy stole – najważniejsze!

Zasada nr 1. Kiedy rozpocząć jedzenie i picie?

Zawsze czekamy, aż wszyscy goście będą mieć na swoim talerzu danie. Sygnał do rozpoczęcia posiłku daje gospodyni (może na przykład sama zacząć jeść – to dla nas zielone światło). A do picia (mocniejszych trunków) – gospodarz.

Zasada nr 2. Serwetka – co z nią zrobić?

Nigdy nie zostawiaj jej złożonej na stole. Tak, wiemy, że wygląda ładnie. Według zasad savoir vivre’u powinniśmy rozłożyć ją na kolanach chwilę przed rozpoczęciem jedzenia. Sygnałem do tego może być także rozłożenie jej przez gospodarzy. Pamiętaj – nie wkładaj jej nigdy w kołnierz czy rękawy! Nie musimy także chyba wspominać o tym, że serwetka nie służy do dmuchania w nią, prawda? Jeśli chcesz wstać od stołu serwetkę połóż na krześle, nie na stole czy talerzu.

Zasada nr 3. Przyprawianie

Chociaż kusi Cię ogromnie, aby to zrobić, powstrzymaj się od przyprawiania posiłku przed jego spróbowaniem! Nawet, jeśli wiesz, że gospodarz nie przepada za solą. Spróbuj i dopiero wtedy dopraw tak, jak lubisz.

Zasada nr 4. Co zrobić z torebką od herbaty?

Pierwsze i najważniejsze – jeśli to herbata ekspresowa – nie wyciskaj jej! Wyciągnij ją i odłóż na specjalnie przygotowany talerzyk. Nie został podany? Poproś o niego. Nie kładź torebki na spodku od filiżanki. Pobrudzisz ją, a podnoszona może poplamić stół.

Zasada nr 5. Co zrobić z rękami i nogami przy stole?

Jeśli nie wiesz co zrobić – nie rób nic. Pamiętaj tylko, aby nie trzymać jednej ręki na stole, drugiej pod. Nie opieraj się na łokciach, nie leż, nie baw się sztućcami. Powstrzymaj się także od wybijania rytmu palcami (nawet, jeśli w głowie siedzi Ci piosenka z radia! Wiemy, że trudno się powstrzymać). Prawidłowa postawa to łokcie blisko ciała, dłonie na wysokości talerza. A nogi? Nie krzyżujemy ich pod stołem, nie zakładamy nogi na nogę (możemy przecież kogoś kopnąć!). Nie ruszamy nimi nerwowo. No i na pewno nie ściągamy pod stołem butów. Tak, wiemy, że czasami to jedno, o czym marzymy. Warto jednak się powstrzymać (przede wszystkim dla komfortu innych osób przy stole).

Zasada nr 6. Zasada jedzenia zupy

Nie dmuchaj, aby schłodzić zupę! Poczekaj, aż sama wystygnie. Na dnie talerza została Ci odrobina pysznej zupy i nie wiesz, jak z tego wybrnąć możesz przechylić talerz, ale do siebie. Nigdy od. Niektórzy stosują zasadę pozostawiania na dnie zupy, którą nie da się zjeść “normalnym” sposobem. Wiemy jednak, że czasami nie można się powstrzymać. Jeśli chodzi o używanie łyżki – jemy przodem łyżeczki – nie bokiem! To samo jeśli chodzi o nakładanie na nią. Bok odpada!

Zasada nr 7. Co zrobić, jak gość przyniesie na przyjęcie własne jedzenie?

Wiemy, że czasami pomysły gości mogą być kosmiczne i w ogóle nie pasować do koncepcji naszego przyjęcia. Powstrzymaj się jednak od negatywnego komentarza. Zawsze powinniśmy serwować posiłek przyniesiony przez gościa.

Zasada nr 8. Zasada podawania sałatki

Serwując sałatkę nie mieszajmy jej na jednym talerzu np. z mięsem pokrytym sosem. Czy też obok ziemniaków. Starajmy się podać ją na osobnej zastawie lub po prostu małej salaterce. Po jednej dla każdego z gości.

Zasada nr 9. Alkohol na przyjęciu

O czym warto pamiętać jeśli chodzi o alkohol przy stole? Nie stukamy się kieliszkami z wódką, nie przechylamy kieliszka z winem “na raz”. Przy napełnianiu kieliszka z winem nie podnosimy go do góry. Jeśli alkohol przyniesie jeden z gości, nie obowiązuje tu zasada “musisz zaserwować”. Jeśli nie pasuje do Twojego przyjęcia po prostu podziękuj i potraktuj jako prezent dla gospodarza.

Zasada nr 10. Czy można używać wykałaczek?

Absolutnie nie! Nawet, jeśli ktoś położył je na stole (chociaż nie powinien tego robić). Powstrzymaj się od pozbywania się kawałków posiłku do powrotu do domu.

Zasady używania sztućców

Po 1. Sztućce trzymamy równolegle do stołu

Uważaj, aby nie kierować ich do góry (pionowa pozycja), a przede wszystkim nie przekręcać ich w kierunku rozmówcy!

Po 2. Nie wkładaj noża do ust!

Wiem, że czasami trudno się powstrzymać – każdy lubi oblizywać nóż z dżemu. Takie zachowanie zostaw jednak w domu. To samo oczywiście dotyczy łyżeczki oraz innych sztućców. Nie ma przebacz!

Po 3. Używanych sztućców nie kładź z powrotem na stole!

Skończyłeś? A może masz chwilową przerwę w posiłku? Połóż je na talerzu. Pod żadnym pozorem nie kładź ich na stole. Pamiętaj też, że bardzo ważne jest w jaki sposób położysz sztućce po zakończeniu jedzenia. Odpowiednie ich ułożenie daje sygnał kelnerowi, że może zabrać talerz.

Po 5. Nie nakładaj jedzenia własnymi sztućcami

Jeśli sięgasz po sałatkę, używaj sztućców przygotowanych specjalnie do tego, aby ją nałożyć. Nie używaj własnej łyżki czy widelca. Ta sama zasada dotyczy słodzenia! Szczególnie, jeśli Twoja łyżeczka jest już mokra z herbaty czy kawy!

Po 6. Sięgaj zawsze po zewnętrzne sztućce

Kolejność używania (oraz oczywiście układania) sztućców jest bardzo prosta – nawet, jeśli wydaje Ci się, że trzeba mieć doktorat, aby to opanować. Zawsze po zewnętrznej stronie powinny znajdować się sztućce, które używamy pierwsze. Zaczynamy więc od tych najdalej odsuniętych od talerza, powoli zmierzając w kolejnych daniach do tych najbliżej środka.

Po 7. Chleb i bułki… łamiemy!

Tak – nie przewidziałeś się. Do rozkrojenia chleba czy bułeczek nie powinniśmy używać przy stole noża. Należy poradzić sobie z nimi rękoma – przełamując. Jeśli trafiła Ci się duża kromka po prostu podziel ją na dwie części. Uważaj tylko, aby nie nakruszyć!

Po 8. Zasady używania masła

Nigdy nie używaj do smarowania pieczywa własnych sztućców, a specjalnie przygotowanego nożyka. Smaruj bułkę lub kromkę dopiero po położeniu jej na własnym talerzu – nigdy w ręku czy na obrusie.

Po 9. Czy można kroić ziemniaki lub makaron?

Według zasad zachowania się przy stole absolutnie nie! Noża używamy tylko i wyłącznie do krojenia twardszych mięs. No chyba, że mowa tu o nożu do ryby, który pomaga nam w wyciąganiu resztek.

Czy można jeść palcami?

W wielu krajach jedzenie palcami jest na porządku dziennym. W naszej kulturze nie jest to często spotykane. Można nawet powiedzieć, że niemile widziane. Czy są jednak sytuacje, w których jedzenie palcami jest dozwolone? Okazuje się, że tak! Odstępstwami od tej reguły są posiłki i twarde, suche i niebrudzące. Na przykład pieczywo czy ciasteczka. Tak, wiemy, że miałeś nadzieję na informację o soczystym skrzydełku… Z nim musisz jednak powalczyć sztućcami (przynajmniej na biznesowym lunchu).

Jak elegancko usunąć ość?

Nie powinieneś wyciągać palcami resztek jedzenia, kostek czy też pestek (do tego użyj np. łyżeczki). Ości można jednak dyskretnie wyciągnąć ręką. Jeśli tkwi w gardle lub nie jesteśmy w stanie kulturalnie się jej pozbyć – odejdźmy od stołu i załatwmy sprawę w toalecie. Źródło: http://www.savoir-vivre.com.pl/?zachowanie-przy-stole-%E2%80%93-wciaz-w-pelni-aktualny-material-z-miedzywojnia,797 http://www.czestochowa.pl/data/other/savior_-_vivre.pdf https://altao.pl/zachowanie-przy-stole.htm [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]